ZALM OP ROOKPLANK MET MOSTERD-HONING & GIN
Niveau: Gemiddeld
Land van herkomst: Schotland (fusion)
Gang: Hoofdgerecht
Hoeveelheid: 6 personen
Tijd: 1 - 2 uur marineren + 30 minuten bereiden
Ingrediënten:
- 1 zalmzijde met vel van ± 1200 gram
- 10 el Groningse mosterd
- 10 el honing
- handje verse dragon, alleen de blaadjes
- 6 el witte-wijnazijn
- 3 el gin
- 10 el olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 150 gram Hollandse garnalen
- 3 bosuitjes, in ringentjes gesneden

Je leest overal dat je een rookplank urenlang in water moet leggen, alsof je een spa-arrangement voor hout organiseert. Het idee daarachter is dat het plankje dan vrolijk gaat stomen zodra het warm wordt. Klinkt logisch, maar als ik had willen stomen, had ik wel een bamboomandje gekocht en dim sum gemaakt.
Daarom gooi ik mijn rookplank gewoon droog op de barbecue, direct boven het vuur. Geen gedoe, geen gesop. Zodra het ding begint te roken alsof het op sollicitatie is bij de brandweer, draai ik ’m om en leg ik er zalm met de huid omlaag direct op.
Belangrijk is dat je barbecue geen mini-vulkaan wordt. Ik houd ‘m rond de 140 à 150 ⁰C – warm genoeg om te roken, niet heet genoeg om je diner in de as te leggen. Zo blijft je plank bruikbaar. Ik hergebruik die dingen twee of drie keer, afhankelijk van hoe dramatisch ze eruitzien na de sessie. Daarna geef ik ze een flinke schoonmaakbeurt, omdat zelfs een plank soms een frisse start nodig heeft.
Voorbereiding marineren:
- Neem een kom voeg de Groningse mosterd, honing, fijngehakte dragon, witte wijnazijn, gin en olijfolie toe.
- Knijp de knoflook er boven uit en meng alles goed door elkaar.
- Leg de zalmzijde in een ruime vacuümzak. Giet de marinade er bij en trek de zak vacuüm. Laat de zalm 1,5 uur in de koelkast marineren.
- (Heb je geen vacuümapparaat? Leg de zalm dan met de marinade in een ruime schaal en dek goed af. Laat wel 2 uur marineren!).
Bereiding zalm:
- Richt je BBQ in voor direct grillen op 170⁰C en plaats de roosters 30 cm boven het vuur.
- Haal de zalmzijde een half uur voordat je hem op de BBQ legt uit de koelkast.
- Leg de rookplankjes op het rooster en laat de deksel open staan.
- Als de rookplankjes beginnen te roken, draai je ze om.
- Leg de zalmzijde met het vel op de rookplankjes.
- Sluit de deksel en regel met de schuiven de temperatuur op maximaal 150⁰C.
- Bestrooi de zalmzijde na 12 minuten met de bosuitjes.
- Rook de zalmzijde tot deze een kerntemperatuur heeft van 55⁰C.
- Haal de plank van de BBQ en bestrooi de zalmzijde met de Hollandse garnalen.
Get stuck in!
16-04-2025