TARTAAR VAN ZEEBAARS MET GEFRITUURDE ZEEKRAAL
(Tartare di Branzino con Salicornia Fritta)
Niveau: Gemiddeld
Land van herkomst: Italië
Gang: Voorgerecht / Lunch
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 30 minuten
Ingrediënten:
- 250 gram zeebaarsfilet, zonder huid
- 80 ml extra vierge olijfolie
- zout & peper
- klein sjalotje, fijngesneden
- 150 gram zeekraal
- 250 ml volle melk
- 200 gram bloem
- 500 ml olie om te frituren
- 2 tomaten, zonder vel en zaden

Zoals altijd bij de Italiaanse keuken is de kwaliteit van de ingrediënten bepalend voor het succes. Gebruik voor deze tartaar de verst mogelijk zeebaars je die maar kunt vinden. Het liefst bij de vishandel, maar zeker niet uit de supermarkt. Gebruik een licht aromatische olijfolie om te voorkomen dat het te overheersend wordt tegenover de delicate smaak van de zeebaars.
Bereiding:
- Snij de zeebaars in hele kleine blokjes van 3x3 mm.
- Breng deze tartaar op smaak met de olijfolie, zout en peper. Voeg het fijngesneden sjalotje toe om wat complexiteit toe te voegen aan de delicate smaak van de zeebaars. Zet koel weg.
- Verhit de olie naar 175⁰C.
- Snij de ontvelde en van zaad ontdane tomaten in kleine stukjes van 3x3 mm.
- Spoel de zeekraal af onder koud stromend water. Doop ze in de melk en haal ze door de bloem. zorg er voor dat de zeekraal goed bedekt is. Doe dit bijvoorbeeld in een papieren zak met bloem.
- Klop de losse bloem van de zeekraal en frituur ze op 175⁰C in de olie.
- Maak met een kookring 4 mooie torentjes van de zeebaarstartaar. Bedek elk torentje met een eetlepel tomatenblokjes en daar bovenop de gefrituurde zeekraal.
Wij dronken bij dit gerecht een Poitout Chablis 2022 uit de Bourgogne regio van Frankrijk. Hij biedt een levendig en fris karakter, met verfijnde zuren en subtiele fruitsmaken. Met zijn klassieke tonen van citrus, groene appel en een vleugje mineraliteit.
Deze evenwichtige wijn is een perfecte keuze op zichzelf of in combinatie met zeevruchten en salades.
Buon appetito!
02-05-2024

