ZUPPA DI TORTELLINI

(Tortellinisoep)


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Italië

Gang: Maaltijdsoep

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 18 minuten


Ingrediënten:

  • 2 liter groentenbouillon
  • 250 gram verse tortellini
  • sap van 1 citroen
  • 4 grote eieren
  • versgemalen zwarte peper
  • 300 gram spinazie, grof gehakt
  • 1 bosje dille, fijn gehakt


Voor de afwerking:

  • versgemalen zwarte peper
  • Parmezaanse kaas
  • extra vierge olijfolie
Zuppa di Tortellini

Op warme dagen is niets fijner dan een licht, fris én snel gerecht op tafel. Deze tortellinisoep met dille, citroen en spinazie is precies dat. Binnen twintig minuten tover je een zomerse maaltijd vol smaak op tafel, zonder uren in de keuken te staan. De zachte tortellini zorgen voor een stevige basis, terwijl de frisse citroen en aromatische dille de soep een verrassend levendig karakter geven. De spinazie voegt een groene boost toe en maakt het geheel licht maar voedzaam. Het is comfortfood met een zomers jasje: warm genoeg voor een zwoele avond, maar fris genoeg om niet te zwaar te vallen. Perfect voor doordeweeks, een lunch met vrienden of als snelle opkikker na een lange dag.


Bereiding:

  • Breng de groentebouillon aan de kook.
  • Kook de verse tortelloni volgens de instructies op de verpakking beetgaar in de bouillon.
  • Schep de tortelloni met een schuimspaan en verdeel over 4 diepe borden of kommen.
  • Verlaag het vuur zo dat de bouillon net aan blijft pruttelen.
  • Neem een ruime kom en giet daar het citroensap in.
  • Voeg de eieren toe en een flinke draai zwarte peper en kluts alles met een garde door elkaar.
  • Giet langzaam een soeplepel van de bouillon al roerend met de garde aan het eierenmengsel toe.
  • Giet het opgeklopte eierenmengsel bij de kokende bouillon in de pan en blijf goed roeren met de garde.
  • Laat in ongeveer 6 minuten iets inkoken, terwijl je af en toe roert met de garde, tot de soep iets in ingekookt en dikker is.
  • Roer ¾ van de dille en alle spinazie door de soep en laat 30 seconden pruttelen.
  • Schep een volle soeplepel van de soep over de tortelloni in de borden.
  • Werk af met de verse dille, extra vierge olijfolie en vers geraspte Parmezaanse kaas.


Bij de eerste hap van deze lichte fruitige soep moest ik direct denken aan de Bacaréto Verdicchio dei Castelli di Jesi classico superiore doc die wij tijdens onze reis door Toscane gedronken hebben in Montepulciano. Niet dat deze wijn daar vandaan komt, maar hij was zo heerlijk fris en dorstlessend. Perfect bij deze soep.

De Bacareto Verdicchio dei Castelli di Jesi van wijnhuis Pontemagno wordt gemaakt van de druif Verdicchio. De wijnmakers hebben de beste druiven gebruikt uit het heuvelachtige gebied bij het plaatsje Castelli di Jesi uit de regio Le Marche. De druiven worden laat geoogst en zachte geperst. De gisting op eigen gistcellen is langzaam en bij lage temperatuur. Het heeft tot resultaat dat de appelzuren uit een druif zich omzetten in melkzuren. Dit geeft de wijn een vettig karakter met power, rondeur en een eigen en uniek karakter. Vol rijp fruit in combinatie met frisse zuren, prachtig in balans. Echt een aanrader! De korte houtrijping geeft extra intensiteit in de smaak en structuur aan de wijn.

Deze wijn is in Nederland onder andere verkrijgbaar bij Casadelvino.nl


Buon appetito!



23-06-2025

Zuppa di Tortellini
Bacaréto Verdicchio dei Castelli di Jesi classico superiore doc