MEXICAANSE HUARACHES
MET CARNE ASADA
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Mexico
Gang: Streetfood
Hoeveelheid: 10 stuks
Tijd: 65 minuten
Ingrediënten huaraches:
- 260 gram masa harina
- 240 ml water , voeg beetje bij beetje toe
- 1 tl zout
Ingredienten vlees:
- 500 gram Carne Asada
Ingrediënten voor het serveren
- 2 blikjes refried beans
- 400 gram pico de gallo
- guacamole salsa (naar behoefte)
- 360 gram crema Mexicana

Huaraches zijn een heerlijke Mexicaanse lekkernij uit de regio Oaxaca. Dit traditionele gerecht bestaat uit dikke, ovale maïstortilla's, vaak besmeerd met een laagje zwarte bonenpuree en rijkelijk belegd met frisse toppings zoals sla, geraspte kaas, tomaten en avocado. De tortilla's worden gebakken tot ze lichtkrokant zijn, waardoor ze een stevige basisvormen voor de hartige smaken hebben. Soms worden ze afgemaakt met een pittige salsa en verkruimelde verse kaas, en kunnen ze worden aangevuld met ingrediënten zoals Carne Asada of chorizo voor een extra volledige twist.
Bereiding huaraches:
- Maak alle gerechten voor de vulling, maar het vlees vlak voordat je de huaraches gaat bakken.
- Meng de masa harina en zout en een mengkom van een keukenmachine.
- Voeg beetje bij beetje water toe tot er een glad, maar niet-plakkerig, deeg ontstaat.
- Verdeel het deeg in 10 gelijke porties en bedek ze met een schone vochtige keukendoek.
- Verhit ondertussen een dikke koekenpan op middelhoog vuur en smeer deze licht in met wat zonnebloemolie.
- Maak van elk portie een rol van ongeveer 15 cm lang en 2½ cm dik.
- Bestrooi elke rol met een beetje bloem en leg deze tussen twee vellen vershoudfolie.
- Leg de rol op je keukenblad en druk deze met een zware pan plat. Niet zo dun als een totilla, maar ongeveer 8 mm dik.
- Trek het bovenste vershoud-vel eraf en draai de huarache om op je hand.
- Verwijder nu ook het laatste vel en vorm het een beetje bij in een sandaalachtige vorm. Vandaar de naam.
- Leg de huarache op de hete licht ingevette koekenpan.
- Bak de huarache 1 minuut en draai hem dan om om nog eens 1 - 2 minuten te bakken.
- Herhaal dit met alle rollen masadeeg.
- Bewaar de gebakken huaraches onder een schone droge theedoek om ze warm en zacht te houden.
- Bekleed de huaraches aan tafel naar wens met de verschillende toppings.
Buen proofcho!
9-08-2024
