INDIAASE PILAV


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: India

Gang: Bijgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 40 minuten spoelen & weken + 50 minuten bereiden


Ingrediënten:

  • 370 gram ongekookte basmatirijst
  • 4 el volle melk
  • 4 el ghee (geklaarde boter)
  • 6 groene kardemompeulen, licht gekneusd
  • 1 kaneelstokje
  • 1 tl komijnzaad (heel)
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en gekneusd
  • 750 ml koud water
  • 2 gedroogde kassiebladeren (of laurierblaadjes)
  • gemalen zeezout


Indiase Pilav

Een kom Indiase pilav, dampend en glanzend, als kleine gouden parels in zachte ghee. De geur van kaneel en kardemom zweeft door de keuken, omarmt de lucht met warmte en exotiek. Elk korreltje rijst voelt licht en luchtig, met de hartige omhelzing van ui en knoflook, en de subtiele diepte van cassiebladeren. Bij de eerste hap smelten smaken samen: kruidig, warm, zacht, een moment dat je even doet vergeten waar je bent. Pilav is meer dan eten; het is een stille viering van aroma, kleur en comfort, een kleine poëzie in een kom.


Bereiding:

  • Strooi de basmatirijst in een grote kom met koud water.
  • Roer de rijsti met je hand goed om, zodat het zetmeel los komt en het water troebel maakt.
  • Giet de rijst af door een zeef en herhaal dit proces nog 5 keer tot het water bijna helder is.
  • Die de rijst terug in de kom en giet er ruim vers koud water overheen.
  • Laat 30 minuten weken en giet daarna af.
  • Laat goed uilekken.
  • Verwarm ondertussen de melk naar ongeveer 60 graden en roer de saffraandraadje er door.
  • Laat 15 minuten trekken.
  • Smelt de ghee op middelhoog vuur in een pan met een goed sluitende deksel.
  • Wanneer de ghee nootachtig begint te ruiken voeg het kaneelstokje, komijnzaad en kardemonpeulen toe.
  • Bak deze zo'n 30 seconden tot de aroma's vrij komen.
  • Voeg nu de ui toe en bak deze 5 minuten op middelhoog vuur totdat deze zacht en glazig is.
  • Voeg de laatste minuut de knoflook toe en bak deze mee.
  • Stort de uitgelekte rijst in de pan en roer het geheel goed door elkaar, zodat alle korrels bedekt worden met een lage ghee.
  • Schenk het koude water in de pan en leg de kassiebladeren er bij.
  • Sluit de pan af met het deksel en breng aan de kook.
  • Zodra het water kookt, haal je dan pan van het vuur en laat je het afgesloten 40 minuten rusten zonder er door heen te roeren.
  • Na 40 minuten kun je deksel op tillen en de saffraanmelk voorzichtig met een vork door de rijst roeren tot deze luchtig is.
  • Roer niet te stevig, want basmatirijst heeft de neiging om papperig te worden en dat wil je niet.
  • Breng indien nodig nog op smaak met wat zeezout.


Lekker bij onder andere:


खाना खाइए

Khaana khaiye


14-10-2025

Indiase Curry