POLENTA FRIETEN
VAN DE BBQ
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Italië
Gang: Bijgerecht
Hoeveelheid: 4 - 6 personen
Tijd: 10 minuten beeiden + 4 uur koelen + 20 minuten grillen
Ingrediënten:
- 300 gram biologische polenta
- 1200 ml bouillon
- 30 gram roomboter, in blokjes
- paprikapoeder of BBQ kruiden, naar smaak
- 50 ml olijfolie, om mee te bestrijken
- Parmezaanse kaas, naar smaak
- verse tuinkruiden, naar smaak
- (truffel) mayonaise, naar smaak

Polenta is echt een van mijn favoriete ingrediënten. Het mooie aan polenta is dat je er alle kanten mee op kunt. Zo is een romige polentapap heerlijk als alternatief voor aardappelpuree, bijvoorbeeld bij stoofvlees of paddenstoelen. Maar laat je warme polenta even afkoelen, dan wordt hij stevig genoeg om in stukken te snijden en lekker krokant op te bakken.
Dat is precies wat we met deze polenta friet doen: eerst koken, dan laten opstijven en daarna krokant bakken. Je kunt ze gewoon in de oven schuiven, maar op de BBQ worden ze natuurlijk éxtra lekker!
Er zijn trouwens verschillende soorten polenta te koop. Je hebt de gewone variant (kooktijd: zo’n 30 minuten), instant of snelkookpolenta (klaar in een paar minuten) en voorgekookte polenta. Die laatste wordt vaak in Italië verkocht in een soort ‘worstvorm’, waar je direct plakken van kunt snijden en bakken.
Voor dit recept gebruiken we biologische polenta met een kooktijd van 2 - 3 minuten. De verhouding is simpel: 1 deel polenta op 4 delen water. Gebruik je een andere soort? Check dan even de verpakking voor de juiste verhoudingen en kooktijd.
Serveer ze met een lekker dipsausje en genieten maar — wedden dat je nooit meer gewone friet wilt?
Bereiding:
- Neem een ruime pan en breng de bouillon aan de kook.
- Strooi al roerend net een garde de polenta bij de bouillon.
- Blijf 2 a 3 minuten op een laag vuurtje roeren.
- Haal de pan van het vuur en roer de blokjes roomboter door de hete polenta. Laat ze volledig smelten.
- Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie en stort de hete polenta in de schaal.
- Strijk glas en laat 1 uur afkoelen.
- Zet daarna 3 uur in de koelkast om volledig op te stijven.
- Richt je BBQ in voor indirect grillen op 200⁰C.
- Stort de polenta in één draai op een ruime snijplank.
- Snijd de opgesteven polenta in frieten.
- Meng in een kommetje 50 ml olijfolie met wat paprikapoeder (of BBQ kruiden).
- Smeer de frieten rondom licht in met de kruidenolie.
- Leg de frieten op het rooster van je BBQ en bak ze in ongeveer 30 minuten indirect goudbruin en krokant.
- Haal ze van het rooster en bestrooi ze met wat versgeraspte Parmezaan en verse fijngesneden tuinkruiden en serveer met (truffel)mayonaise.
- Deze polentafrieten doen het goed bij BBQ gerechten zoals matambre of picanha, maar ook bij heerlijk stoofvlees.
Buon appetito!
13-07-2025
