PURI'S
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: India
Gang: Bijgerecht/ Brood
Hoeveelheid: 6 stuks
Tijd: 20 minuten kneden + 30 minuten rusten + 10 minuten frituren
Ingrediënten:
- 450 gram chapatimeel (Atta)
- ½ tl gemalen zeezout
- 250 ml warm water
- koolzaadolie, om in te frituren

Indiase puri’s (ook wel geschreven als poori) zijn kleine, ronde, ongezuurde broodjes die gefrituurd worden tot ze mooi opbollen en een luchtige, knapperige buitenkant krijgen. Ze zijn afkomstig uit de Indiase keuken en worden vaak geserveerd als onderdeel van een maaltijd of bij een feestelijk ontbijt. Ze worden gemaakt van chapatimeel, maar ook zonder dit speciale meel kun je prima chapati's maken, gebruik dan een mix van 2/3 volkorenmeel en 1/3 gewone tarwe- of patentbloem.
Bereiding:
- Zeef het meel in een grote kom en voeg het zout toe.
- Meng en kneed er langzaam het warme water doorheen tot er een soep deeg ontstaat (dit kan natuurlijk ook in een keukenmachine).
- Kneed nog 10 minuten door.
- Dek het deeg af met een schone theedoek en laat 30 - 180 minuten rusten.
- Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en vorm er bollen van.
- Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol de bolletjes één voor één met een deegroller uit tot dunne platte cirkel.
- Verhit een laag koolzaadolie (10 cm) in een ruime wok tot 190⁰C.
- Bak de puri's één voor één 30 seconden in d ehete olie. Draai ze halverwege één maal om met een schuimspaan.
- Ze zijn klaar als ze opzwellen en lichtbruin van kleur zijn.
- Schep voorzichtig uit de olie en laat uitlekken op een stuk keukenpapier.
- Serveer de puri's direct, anders worden ze zacht.
- Puri's zijn heerlijk om zo te eten, maar ook om in je curry te dippen, zoals onze garnalencurry. Je kunt ze ook vullen met een vulling naar keuze
अच्छे से खाना!
Achhe se khana!
28-05-2025
