SUMAK UIEN SALADE
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Turkije
Gang: Bijgerecht
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 15 minuten
Ingrediënten:
- 2 rode uien
- ½ bosje peterselie, fijngesneden
- 1 el sumak
- sap van ½ citroen
- extra vergine olijfolie
- gemalen zeezout

Dit is echt zo'n smaakmaker die bij heel veel Turkse gerechten past. Er zat in Alkmaar een Turks restaurant op 't Fnidsen en die serveerde de heerlijkste Sumak Uien Salade bij hun gerechten. Helaas is restaurant Agam er mee gestopt, maar ik heb "stiekem" een aardig kopie van het gerecht weten te maken.
Bereiding:
- Snijd de uien in dunne reepjes en leg ze in een kom.
- Strooi wat zout over de uien en wrijf het 5 minuten met je handen goed in de uien. Hierdoor worden de uien wat zachter en minder scherp.
- Leg de uien in een vergiet en spoel goed af onder koud stromend water.
- Laat de uien goed uitlekken.
- Leg de uien in een mooie schaal en meng met de peterselie en de sumak.
- Sprenkel het citroen sap er over en breng eventueel op smaak met wat gemalen zeezout.
- Sprenkel er nog wat extra vergine olijfolie over.
- Lekker met
Köftes en Turkse rijst.
Afiyet olsun
18-01-2025
