JAMAICAN JERK CHICKENWINGS
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Jamaica
Gang: Fingerfood / Hoofdgerecht
Hoeveelheid: 6 personen
Tijd: 1 nacht marineren +
Ingrediënten kip:
- 1500 gram kippenvleugels, gesplitst
- 3 el home-made Jamaican Jerk marinade
- 3 el home-made Jamaican Jerk dry Rub
- 2 Scotch Bonnet Pepers, fijngehakt
Ingrediënten BBQ Jamaican Jerk Sauce:
- 2 el roomboter
- 500 ml home-made Jamaican BBQ sauce
- jerk-vocht van de geroosterde kippenvleugels
- 3 takjes tijm
- 120 ml kippenbouillon
- 1 tl home-made Jamaican Jerk marinade
- 1 - 2 el maizena, aangelengd met 3 - 6 el warm water
Extra ingrediënten:
- blokje appel rookhout

Nog nooit Jamaicaanse jerk geproefd? Dan is dit hét moment om je smaakpapillen wakker te schudden!
Deze gebakken Jamaicaanse jerk kippenvleugels zijn alles wat je zoekt in een gerecht: kruidig, sappig en bomvol karakter. Ze zijn gemaakt met een eenvoudige maar onweerstaanbaar lekkere jerk-sausmix die de pittigheid precies in balans brengt met een vleugje verkoelende kruiden. Het resultaat? Vleugels die barsten van smaak, met een knapperig gekruid laagje en een boterzachte, sappige binnenkant.
Perfect als feestelijk voorgerecht, indrukwekkend hoofdgerecht of gewoon als snack waar je geen genoeg van krijgt. Serveer ze met je favoriete bijgerechten – denk aan romige coleslaw, knapperige frietjes of een frisse salade – en je hebt een maaltijd om je vingers bij af te likken. Of het nu lunch, diner of een late night craving is, deze jerk wings brengen de zon van Jamaica zo je keuken in.
Jerk is niet zomaar een smaak, het is een ervaring.
Oorspronkelijk afkomstig van de Maroons, vrijgevochten Afrikaanse slaven in Jamaica, is jerk een eeuwenoude kookstijl waarbij vlees gemarineerd wordt in een intens kruidige mix van piment, tijm, knoflook, gember en Scotch Bonnet pepers – de helden van de Caribische keuken. Vaak bereid boven een houtvuur van pimenthout, zorgt dit voor die kenmerkende rokerige smaak waar Jamaica bekend om staat.
Met dit recept haal je niet alleen een heerlijk gerecht in huis, maar ook een stukje Caribische cultuur. Warm, levendig, en vol passie – net als de mensen en de muziek van het eiland zelf. Dus zet wat reggae op, schenk een koud drankje in, en geniet van deze tropische smaaksensatie. Eén hap en je waant je op een zonnig strand onder de palmbomen.
Ik maak altijd een flinke portie van de 3 home-made basis-ingrediënten die je voor dit gerecht nodig hebt:
Bereiding marineren:
- Was de kippenvleugels schoon onder koud stromend water en droog ze goed af.
- Doe de kippenvleugels in een ruime plasticzak en voeg de Scotch Bonnet peper, Jamaican Jerk marinade en de Jamaican Jerk Dry Rub toe.
- Sluit de zak en masseer alles goed in het vlees. Zorg dat alle goed bedekt is met de marinade.
- Plaats de zak 1 nacht tot maximaal 2 dagen in de koelkast.
Bereiden grillen:
- Richt je BBQ met een plate-setter in voor indirect grillen op 200⁰C.
- Vet een grote aluminium bakvorm of ovenschaal in met wat olijfolie.
- Stort de gemarineerde kippenvleugels in de bakvorm en spreid ze uit.
- Plaats de bakvorm op het rooster en sluit de deksel van de BBQ.
- Laat de kip 30 - 35 minuten garen. De kip zal dan bijna gaar zijn.
- Haal de bakvorm uit de oven en giet het bakvocht van de kippenvleugels af in een hittebestendige kom. Deze hebben we straks weer nodig.
- Plaats de bakvorm met de kippenvleugels zonder de folie terug op de BBQ en leg een klein blokje rookhout op de gloeiende kolen.
- Laat de kippenvleugels verder garen tot ze er wat "droger" uitzien.
- Bereiding Jamaican Jerk BBQ sauce
- Doe de boter in een steelpannetje en laat deze op middelmatig vuur smelten.
- Voeg de home-made Jamaican BBQ sauce, het bakvocht van de vleugels, de kippenbouillon, Jamaican Jerk Marinade toe en roer alles tot een mooie gladde saus.
- Leg de takjes tijm in de saus en laat de 2 - 3 minuten zachtjes pruttelen.
- Zet het vuur wat lager en bind de saus met de aangemaakte maizena tot hij mooi dikker wordt.
- Haal de bakvorm van de BBQ en giet de Jamaican Jerk BBQ Sauce over de kip. Zorg dat alles goed bedekt wordt.
- Verdeel de kippenvleugels nu over het rooster van de BBQ en sluit de deksel van je BBQ.
- Laat de kippenvleugels ongeveer 10 minuten indirect grillen op het rooster tot de saus mooi gekarameliseerd is. Houd ze wel goed in de gaten om aanbranden te voorkomen.
- Serveer deze verrukkelijk Jamaican Jerk Chickenwings met gegrilde maiskolven, rijst en gebakken groenten. Of gewoon met frietjes en een frisse salade.
Dit spicy gerecht vraagt om een drankje dat je smaakpapillen een beetje kan blussen. Denk aan een mooi cocktail zoals een Dark 'n Stormy of Mai Tai. Maar ook een bier of frisse rosé past prima bij dit gerecht.
Als we voor een bier zouden mogen kiezen dan wordt het Westvleteren Blond. Dit mooie bier zet aan met een fris en fruitig aroma van aangename citrus en een sterke zeste van limoen. Koel geschonken, kleurt Trappist Westvleteren Blond lichttroebel blond met een overvloedige schuimkraag en een sterke pareling.
De smaak is mooi evenwichtig met de zoetigheid van de mout en een kordate bitterheid komende van een flinke dosis hop die gebruikt wordt bij het brouwen. Ook in de smaak zorgt de heerlijke citrus voor een fijne en verfrissende toets die voortvloeit tot in de voortreffelijk droge nasmaak. Hij is onder andere verkrijgbaar bij: Gall & Gall.
Nyam gud!
Have a nice meal!
01-06-2025